Een lakpantser is een bescherming voor uw auto die veel verder gaat dan de gewone hot wax die men in carwash centra gebruikt. Uw auto is, nadat er een lakpantser op is aangebracht, maanden tot jaren beschermd tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Van strooizout en pekel in de winter tot boomhars in de zomer. Lakpantsers zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen maar er zijn wel degelijk verschillen. De ene geeft een bescherming van 4 maanden en anderen geven tot wel 24 maanden.

De houdbaarheid van elke lakpantser is wel afhankelijk van hoe de auto naderhand onderhouden wordt. Als u bijvoorbeeld, nadat de lakpantser is aangebracht, wekelijks op bezoek gaat bij de plaatselijke automatische carwash dan zal de lakpantser sneller zijn beschermende eigenschap verliezen dan wanneer men de auto wekelijks handmatig wast met een ph-neutrale autoshampoo simpelweg omdat men daar gebruik maakt van uiterst agressieve reinigingsprodukten in combinatie met borstels.

 

Wat is nu het verschil tussen een carnauba wax en een synthetische sealant?

Een carnauba wax is een natuurlijk product, dat uit de bladeren van een Braziliaanse palmboom wordt gehaald. Het is een hydrofoob product: het gaat water afstoten. Hierdoor zal u een mooie beading krijgen op uw lak als er water op komt. Een carnauba wax staat bij de liefhebbers gekend al de ideale wax als u een zeer diepe glans en een echte ‘wet-look’ wenst te verkrijgen. Bovendien zal er een mooie beading te zien zijn als de auto nat is, door het hydrofobe karakter van de carnauba wax. Het is dus de ideale wax als u uw wagen wil doen stralen als een parel! Afhankelijk van de hoeveelheid carnauba in de wax zal die diepe glans nog sterker aanwezig zijn. Het nadeel aan de carnauba waxen is de duurzaamheid. Een gemiddelde carnauba wax gaat 2 tot 4 maand mee.

Een sealant daarentegen is een synthetische wax die gemaakt is van polymeren. Een sealant zal uw auto in mindere mate een diepe glans en ‘wet-look’ meegeven, maar zal wel een uitstekende bescherming bieden. Bovendien gaat een sealant een stuk langer mee dan een carnauba wax, reken gemiddeld 6-8 maand. De typische beading die u krijgt bij een carnauba wax zal bij een sealant minder aanwezig zijn. U zal wel zien dat het water zeer makkelijk van de auto stroomt. Dit noemen ze ” water sheeting ”

 

Welk type beschermlaag is nu het best geschikt voor uw wagen?

Sommigen zeggen dat een sealant beter is dan een carnauba wax, omdat ze langer meegaat en een zeer goede bescherming geeft aan uw auto. Het hangt echter af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het seizoen, het gebruik van de wagen en uw eigen voorkeur.

Slaapt de wagen in een garage en gebruikt u hem enkel in het weekend, dan zal de lak minder bloot gesteld worden aan vervuilingen en andere zaken die invloed hebben op de levensduur van uw wax. Op deze manier zal uw waxlaag langer intact blijven. Staat de auto altijd buiten en rijdt u 60.000km per jaar, dan zal uw waxlaag vanzelfsprekend minder lang meegaan.

Kunnen we dan besluiten dat iemand die veel rijdt moet kiezen voor een sealant en iemand die zijn auto enkel in het weekend gebruikt sowieso een carnauba wax kan gebruiken? Neen, dat zou wat kort door de bocht zijn!

Veel hangt namelijk ook nog af van de gebruiker en zijn of haar voorkeur. Wilt u toch die typische ‘wet-look’ maar rijdt u veel kilometers per jaar, dan kan u ervoor kiezen om uw waxlaag frequenter te hernieuwen. Een andere mogelijkheid is de duurzaamheid van de sealant en de glans en diepte van een carnauba wax te combineren. Dit kan u doen door eerst een laagje sealant aan te brengen, en daarna nog een laagje carnauba wax oftewel meteen te kiezen voor de laatste nieuwe technologie van ” 22Ple VX1 Pro Signature Glass Coat “. Op beide manieren kan u genieten van een lange bescherming én een diepe glans !