Sommige lederreinigers zijn in gelvorm, andere komen met een spray. Het komt erop aan een kleine hoeveelheid product op het te bewerken stuk aan te brengen en in te werken.

Alle recente lederen interieurs zijn behandeld. Dit wil zeggen dat ze net zoals een de carrosserie in meerdere lagen geschilderd zijn. Je hebt het leer, een grondlaag, een kleurlaag en een blanke toplaag. Wanneer er twijfel zou zijn over de werking van een product of het type leder kan je maar best eerst een test uitvoeren. Hiervoor neem je een klein stukje leder onderaan de zetel (uit het zicht dus) en test of het product geen kleur weg neemt. In de meeste gevallen gaat dit niet zo zijn, maar je speelt beter op veilig!

Leder gaat net zoals vele andere producten uitzetten en krimpen onder invloed van de temperatuur. Bij een hogere temperatuur gaan de poriën open en kan het vuil makkelijker verwijderd worden. Het kan dus interessant zijn om de auto eerst wat in de zon te laten staan waardoor het interieur en de stoelen opwarmen.

Doe een kleine hoeveelheid lederreiniger op de zetel en begin direct het product in te werken met een zacht borsteltje. Oefen geen of weinig druk uit, laat de borstel en het product hun werk doen! Let zeer goed op aan randjes of aan stikkingen en wees hier extra voorzichtig om schade te voorkomen.

Het vuil is nu losgeweekt uit de poriën van het leder. Wrijf het nu af met een microvezeldoek. De originele kleur zal terug naar boven komen. Het leder blinkt ook minder en voelt terug zacht aan. Ga zo verder totdat u de volledige zetel afgewerkt hebt. Behandel op deze manier volledig het lederen interieur. De bestuurdersstoel en de passagiersstoel zullen meestal het vuilst zijn, maar onderwerp alles wat in leder overtrokken is toch aan een grondige controle en reinigingsbeurt. Vergeet zeker ook de andere panelen niet die in sommige gevallen met leder overtrokken zijn: de armsteun tussen de voorzetels, versnellingspook, stuur, deurbekleding, dashboard

Als alles gereinigd is gaan we het leder voeden, zodat het soepel blijft en niet gaat kraken of erger nog, scheuren. Hiervoor gebruiken we een voedend product. Breng het product aan in een dun laagje. Je bent beter van 2 dunne laagjes aan te brengen dan 1 dikke, vettige laag. Het leder ziet er nu wat vochtig uit, dit is de melk die nu in het leder werkt en het zo terug soepel maakt.

Indien het leder al lang niet meer gevoed is kan het zijn dat na het aanbrengen van een laagje het product volledig in het leder is gedrongen. Je zal dan een tweede of in extreme gevallen meerdere lagen moeten aanbrengen. Op het einde bekomen we een gezonde satijnglans (matte look), en leder dat terug soepel is.